8 prirodnih načina za zaštitu zubi i liječenje karijesa

Karijes je uzrok propadanja naših zubi ako ne pazimo na higijenu, no postoje prirodni načini koji zaštititi vaše zube od propadanja. 

Nakon što nam ispadnu mliječni zubi, stižu trajni koji su s nama ostatak našeg života. Rano u djetinjstvu smo učili kako se brinuti za naše zube, no postoji još mnogo dodatnih stvari koje možemo učiniti kako bi dodatno zaštitili naše zube.

Iako postoji uvjerenje da je karijes neizlječiv, nova istraživanja su nam dala nadu. Zapravo je moguće na prirodan način izliječiti svoje zube. 

Donosimo 8 prirodnih načina koji će vas zaštititi karijesa: 

1. Promijenite prehranu 

Možda ste čuli da je šećer loš za zube. No, on nije jedini neprijatelj našim zubima. Istraživanja su pokazala da neke promjene u prehrani mogu usporiti propadanje zubi. Te promjene uključuju jedenje manje pahuljica u jutro, a jedenje više proizvoda koji sadrže kalcij i vitamine kao što su mliječni proizvodi. To bi rekao? 

2. Žvačite žvakače bez šećera

Osim što nemaju šećera, žvakače bez šećera sadrže i kemikaliju koja je prirodni zaslađivač, a koja ne potiče stvaranje bakterija u ustima. Žvakanje ujedno potpomaže stvaranje sline koja je odlična za čišćenje zubi. 

3. Redovno čistite i mijenjajte četkicu za zube

Mnogi predugo koriste istu četkicu za zube. Nemojte to činiti. Ujedno, nakon svakog pranja zubi dobro operite četkicu i stavite poklopac na nju. Ujedno, neka vaša četkica ima što tanje dlačice kako bi mogle prodrijeti u svaku šupljinu i između svakog zuba. 

4. Budite svjesni osnova dentalne higijene

Ovo se podrazumijeva – trebate činiti što god možete kako bi vam zubi bili što zdraviji, a to uključuje redovno pranje zubi, ispiranje vodicom za usta i čišćenje koncem. 

5. Idite kod zubara na čišćenje zubi

Bez obzira koliko pazimo na svoje, ne možemo uvijek sve sami napraviti. Najbolje je s vremena na vrijeme posjetiti zubara kako bi on mogao dodatno očistiti naše zube na područjima koje naša četkica ne može dosegnuti. 

6. Dodajte vitamine u prehranu

Osim izbacivanja loših sastojaka iz prehrane, za zube je dobro dodati i neke vitamine koji će im pomoći da ostanu snažni. Odlično je sve što sadrži vlakna, vitamin B, magnezij i vitamin D. 

7. Čistite zube kokosovim uljem

Kokosovo je ulje odlično za uklanjanje bakterija iz usta i sa zubi. U usta stavite žličicu ulja od kokosa i mućkajte ga u ustima 20 minuta, dok se ne stopi sa slinom i pretvori u bijelu tekućinu. Tada ispljunite ulje i slinu. 

8. Napravite domaću pastu za zube

Možete se okrenuti prirodnom i napraviti svoju pastu za zube. Odaberite recept koji vama najviše odgovara, spojite sastojke i koristite nastali proizvod kao i kupovnu pastu za zube. Recepti mogu biti razni, ali pripazite da odaberete onaj koji sadrži samo prirodne sastojke.