9 prirodnih lijekova za bolove u trbuhu kod djece

Bolovi u trbuhu vrlo su česti, pogotovo kod djece. Uzroci su raznovrsni, od loše prehrane, stresa i nekih bolesti. Kada vas ili vaše dijete zaboli trbuh, ne morate odmah u ljekarnu. Najprije možete isprobati slijedeće prirodne lijekove.

Čaj od kamilice

Za bolove u trbuhu kod djece odličan je čaj od kamilice. On sadrži protuupalna svojstva te djeluje kao blagi sedativ zbog čega umanjuje bolove. Također opušta mišiće gornjeg probavnog sustava kako bi se hrana lakše kretala crijevima. 

Đumbir

Bilo kakav napitak od đumbira odličan je prirodni lijek za bolove u trbuhu, kod odraslih i kod djece. Gingerol, glavni sastojak đumbira snažan je antioksidant koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji štete tijelu, a ujedno smanjuje mučninu i neugodu u trbuhu. Đumbir ima i protuupalna svojstva koja neutraliziraju želučanu kiselinu. 

Pepermint

Ako već uživate u pepermintu, onda je ovo za vas odlična vijest. Kada vas ili vaše dijete boli trbuh, posegnite za pepermintom budući da on umiruje trbušne mišiće. Također pomaže pri protoku žući koju tijelo koristi za probavu. Najbolji je čaj od peperminta, ali u slučaju djece prihvatljivi su i bomboni od peperminta. 

Topli oblozi

Topli oblog odličan je za smanjenje bolova u trbuhu kod djece. Toplina potiče cirkulaciju te se na taj način umanjuje percepcija boli u dubini trbuha, piše Parents.com

Masaža stopala

U našim stopalima nalaze se mnogi živci koji utječu na razne dijelove tijela. Masažom stopala možete pomoći svome djetetu kada ga boli trbuh. Važno je masirati sredinu luka lijeve noge.

Najprije uzmite lijevo stopalo u dlan desne ruke, a lijevu ruku postavite ispod jastučića stopala te pritisnite to područje svojim palcem. Palac pomičite prema gore, klizeći i pritišćući dok ne prijeđete cijelo stopalo. 

Vaše će dijete osjetiti olakšanje, a vi ćete biti sretniji jer ste mu mogli pomoći. 

Prirodni lijek za bolni trbuh
Foto: People photo created by freepik – www.freepik.com

Nezačinjena hrana

Bolovi u trbuhu kod djece često su posljedica začinjene hrane. Ako je vaše dijete gladno čak i nakon bolova u trbuhu, dajte mu nezačinjenu hranu kao što je jogurt, riža, tjestenina ili tost. Nezačinjena hrana manje iritira trbuh te je manja mogućnost od povraćanja. 

Jogurt

Jogurt je jako učinkovit za smanjenje grčeva u trbuhu. On hrani dobre bakterije u želucu te na taj način smanjuje bol u trbuhu. Najbolji su jogurti koji sadrže žive kulture, tj. dobre bakterije. 

Zdrava prehrana

Ako vaše dijete ima zatvor, te ga zbog toga boli trbuh, pokušajte s prehranom koja se sastoji od šljiva, marelica, grožđica i višanja. Za djecu stariju od 6 godina možete servirati pola šalice bilo kojeg od navedenih vrsta voća, tri do pet puta na dan. Ako je dijete mlađe od 4 godine, najbolje je usitniti navedeno voće kako biste spriječili gušenje. 

Aktivnosti na svježem zraku 

Ako vaše dijete ima zatvor, možda je pravo vrijeme za igralište. Fizička aktivnost potiče rad crijeva, a glavno je da ta aktivnost ne uključuje previše pomicanja trbuha. Odlično je trčanje, hodanje i igranje vani. 

Bolovi u trbuhu kod djece: Kada posjetiti liječnika? 

Navedeni prirodni lijekovi za bolove u trbuhu kod djece ponekad čine čuda, no treba znati kada zvati liječnika. Gubitak apetita koji traje nekoliko dana treba provjeriti liječnik. Ujedno, ako vaše dijete povraća, ima vrućicu, ima krv u stolici, izgleda umorno te se ne osjeća dobro onda je vrijeme za posjet liječniku.