BOG NIKOM DUŽAN NE OSTAJE: Evo kako je tragedija jedne porodice iznedrila manastir Sestroljin

Manastir Sestroljin nalazi se u Poljani nadomak Požarevca. Nastanak manastira vezan je za legendu, koja je opevana u narodnoj pesmi „Bog nikom dužan ne ostaje“.

Ova porodična tragedija zbila u domu vlastelina Pavla Radića – kneza od Stiga. Pavlova supruga opsednuta ljubomorom i mržnjom prema zaovi Jelici, jer su joj braća pružali puno ljubavi i pažnje, pošto nije uspela spletkama i sitnim lažima, zaklala je Pavlovog sokola i ubila mu konja, da bi na kraju ubila i sopstveno dete u kolevci i krvave noževe podmetnula Jelici pod jastuk, a muža uputila gde će ih naći.

Verujući ženi Pavle je, uz saglasnost brata Radula, naredio da se sestra veže konjima za repove, da se konji poteraju i da je rastrgnu. Prema predanju, pošto je Jelica rastrgnuta „na sve četiri strane sveta“, na mestima na kojima su pali delovi njenog tela pojavili su se, takođe, čudotvorni izvori koji do danas postoje. Pored tih izvora su sagrađeni manastiri. Gde je palo telo – manastir Zaova, gde je ruka nikla je Rukumija, brada – Bradača. Na mestu gde počivaju oči sestre Jelice i njeno levo koleno nastao je manastir Sestroljin.

U narodu se i danas, za zlu ženu, upotrebljava termin „kučka Pavlovica“. Jedno vreme kraj oko Sestroljina je bio pust, jedino što je vredelo bio je Sveti izvor. Kada nije bilo srpskog naroda da posećuje ovu svetinju, posećivali su je pripadnici drugih veroispovesti.Zapisano je da je jevrejski trgovac iz Leskovca, Haimo Kairo, usnio san da će njegov sin Avram ozdraviti na izvoru sestre Jelice, zvanom „Dobri lik“.

Vođen snom pronašao je izvor. Dete je isceljeno, a presrećni otac je očistio šumu, sam izvor i put do njega.I dete zapovednika turske kasabe kod Dubravice, na ušću Morave u Dunav, je ozdravilo na ovom izvoru.

Kako kaže putopisac iz tog vremena, dete je doneto na zaprežnim kolima, a trčalo je pored kola u povratku za Dubravicu“, kazao je protojerej Radosav Vukosavljević.

Izvor„Dobri lik“ je u prošlosti bio često posećivan, dolazili su ljudi sa sa svih strana, pa je prilozima izgrađena i crkva na temeljima nekadašnjeg manastira, koji su porušili Turci prilikom osvajanja Smedereva.

Izvor Sestroljin, prema verovanju, leči oboljenja očiju. O mladim nedeljama i Svetoj Petki sjati se mnogo sveta kraj čudotvornog izvora da nađe leka bolestima. Vodu iz Sestroljina bolesnici piju, ali se pretežno njome umivaju i ispiraju oči.