Čaj od poljske preslice – za bolove u kostima i zglobovima

Čaj od poljske preslice je dobar za smanjenje bolova u kostima i zglobovima, osobito u šakama i laktovima. Donosimo recept kako ga pripremiti. 

S dolaskom hladnog vremena osobe koje imaju problema sa zglobovima znaju koliko jutarnja ukočenost može biti neugodna i bolna. Analgetici mogu pomoći, ali kao i svaka druga grupa lijekova i oni imaju niz neželjenih učinaka.

Ukoliko patite od bolova u zglobovima, posebno u šakama i laktovima, napravite čaj od poljske preslice koji se u narodu naziva još i rastavić ili konjski rep, i pijte ga tijekom dana.

Prve učinke u vidu smanjenog bolova u kostima i zglobovima osjetit ćete već nakon desetak dana konzumiranja čaja.

Poljska preslica – kakva je to biljka?

Poljska preslica (lat. Equisetum arvense) je jedna od onih biljaka koja je prirodni lijek za mnoge bolesti. Može se koristiti od glave do pete, iznutra i izvana, za ljepotu i zdravlje, piše Alternativa za vas.

Ljekovita svojstva poljske preslice

Spomenut ćemo samo neka ljekovita svojstva ove nevjerojatne biljke:

  • ljekovita je za kosti, kosu, kožu i nokte
  • oslobađa tijelo od nagomilane tekućine i vode
  • zaustavlja krvarenje i usporava starenje
  • prirodni je lijek za hemoroide
  • pomaže kod problema s anemijom
  • pomaže kod proljeva.

Kako pripremiti čaj od poljske preslice?

Sastojci: dvije jušne juhe osušene poljske preslice, pola litre vode, mala žlica šećera

Priprema i primjena: Dvije jušne žlice poljske preslice prelijte hladnom vodom, pa dodajte malu žlicu šećera. Šećer pomaže da iz biljke u vodu pređe veća količina silicija koji je ključan za eliminiranje bolova. Kad voda proključa, ostavite posudu na štednjaku da čaj ključa još dvije minute, pa skinite posudu sa štednjaka, poklopite i ostavite da tako odstoji pola sata. Zatim procijedite i pijte tijekom dana.

Ovaj čaj biste trebali piti šest tjedana u kontinuitetu. Potom napravite pauzu u trajanju od tjedan dana, pa ponovite terapiju.

Čaj od poljske preslice koristan je i ako imate slabe nokte koji se često lome, ali i za eliminiranje celulita uz adekvatnu prehranu koja podrazumijeva isključivanje gaziranih napitaka i industrijskih slatkiša.