EVO KAKO U SRPSKOJ CRKVI ISTERUJU ĐAVOLE IZ LJUDI: Otkrivamo sve TAJNE EGZORCIZMA U SRBIJI

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve, između ostalog, bave se i isterivanjem đavola iz ljudi, iako većina ne želi da izvodi ovaj težak obred.

Sveštenik i sektolog Slađan Mijaljević objašnjava da mnogi sveštenici to odbijaju i da u Srbiji ima premalo egzorcista, ali da su po tome na ovim prostorima najpoznatiji Ostrog, Pećka patrijaršija i manastir Ilinje u Šabačkoj eparhiji.

„To su strašni prizori i duhovno lice mora da bude veoma jako. Za vreme obreda onaj u koga je đavo ušao vrišti, bacaka se, govori na stranim jezicima i bori se. Kad nečastivi izađe iz osobe, ona se najčešće ničeg ne seća“, priča Mijaljević i priseća se kako je izgledalo isterivanje đavola iz čoveka, posle 12 godina posednutosti.

Kako je naveo, „žrtva đavola“ se posle isterivanja nečastivog iz njega sećala samo 5 meseci od svih tih 12 godina. „Većina onih u koje uđe sotona su pripadnici nekih sekti“, ističe Mijaljević. Verski analitičar Draško Đenović smatra da egzorcizam nije u velikoj meri zastupljen u Srbiji i da SPC nema ovlašćene i školovane egzorciste.

„Egzorcizam je sastavni deo hrišćanstva, ali koliko je to zastupljeno kod nas nije poznato, jer se o tome slabo javno govori. Taj običaj je više zastupljen kod katolika, a naš narod se više oslanja na vračare i magove“, napominje Đenović i dodaje da se ranije pričalo da Srbi iz ovakve nužde idu u Crnu Goru kod nekog hodže koji isteruje đavole iz muslimana i pravoslavaca.

(Izvor: Mediji)