Iznenadno buđenje i trzanje prilikom usnivanja: Zašto nam se to događa?

Iznenadno buđenje i trzanje prilikom usnivanja je normalna pojava kod ljudi. Svatko od vas je sigurno jednom iskusio onaj osjećaj kada počnete padati u san, a onda se odjednom iznenadno trgnete i probudite. Iako često uspijemo zaspati odmah nakon tog događaja, ostaje nam pitanje zašto se to uopće dogodilo. 

Mozak nas paralizira

Tijekom sna, naš nas mozak paralizira. To je iznimno važno jer kada imamo vrlo jasne snove probudimo se u točno onom položaju u kojem smo i zaspali. Kada zaspemo, kemikalije koje mozak otpušta gase stanice koje omogućuju aktivaciju naših mišića. Iako naš mozak aktivno radi, mišići ostaju paralizirani. 

Prijelaz između svijesti i pospanosti

Kako bismo razumjeli zašto nismo potpuno paralizirani, razmotrimo što se događa u mozgu kada zaspemo. Postoje dva glavna sustava koji kontroliraju naš uobičajeni život. Prvi je retikularni sustav koji se bavi najvažnijim fiziološkim procesima kao što je disanje. Kada je on potpuno aktivan, onda se osjećamo budno i nemirno.

Nasuprot tog sustava jest ventrolateralni preoptički nukleus koji je zaslužan za pospanost. Taj dio mozga otpušta kemikalije koje umanjuju sposobnost pokretanja mišića. Kada zaspete, vaš se mozak prebaci iz stanja svijesti u stanje pospanosti. No nije riječ o paljenju i gašenju svijetla u glavi, zapravo, to je lagani i spori prijelaz s jednog stanja u drugo, piše Brightside.

Borba u mozgu

Taj prijelaz nije uvijek lak. Kada dođe do ometanja mozak se počne boriti za kontrolu između stvarnog svijeta i svijeta snova. Kada, recimo, u snu nabijate nogometnu loptu, to se često može odraziti kao stvarni udarac nogom u krevetu (na neugodu osobe koja spava pokraj vas). Tako nešto vas ne mora uvijek probuditi, ali ako je pokret intenzivan, onda ipak hoće. 

Prirodni refleksi

Iznenadno buđenje i trzanje iz sna su prirodne reakcije našeg tijela. Može biti riječ o primitivnom refleksu koji vas upozorava da ne treba opustiti mišiće kada spavate visoko u drveću. Mozak doslovno krivo shvati opuštanje kao znak da osoba pada s drveta zbog čega dolazi do brzog buđenja i pomicanja mišića.

Tjeskoba

Takvi pokreti mišića su sasvim normalni te nisu razlog za zabrinutost. No ljudi se mogu previše usmjeriti na njih što dovodi do tjeskobe. Povećana tjeskoba i manjak sna može dovesti do još više trzaja mišića tako da se ostvari točno ono čega smo se bojali na prvom mjestu. Ako ste vi jedna od tih osoba, najbolje bi bilo posavjetovati se sa stručnjakom za spavanje kako biste odredili tretman.