Kadulja kao lijek: Sva ljekovita svojstva koja trebate znati

Kadulja (žalfija) kao lijek može pomoći u borbi protiv brojnih zdravstvenih tegoba, a njezina ljekovita svojstva su uistinu nevjerojatna.

Kadulja je važna biljka u kulinarstvu diljem svijeta. Njezino službeno ime jest Salvia officinalis. Pripada obitelji peperminta kao i ružmarin, origano, timijan i sl. 

Ima snažnu aromu i zemljani okus te se ne koristi u velikim količinama. No, ipak je prepuna raznih nutrijenata. Koristi se često i za čišćenje, kao pesticid te u mnoge druge svrhe. 

Kadulja je kao lijek dostupna svježa, sušena i kao ulje te ima brojna ljekovita svojstva. Donosimo nekoliko razloga zbog kojih je kadulja dobra za zdravlje:

Kadulja ima veliku nutritivnu vrijednost

Samo 0,7 grama žalfije sadrži: 2 kalorije, 0,1 gram proteina, 0,4 grama ugljikohidrata, 0,1 gram masti, 10% DPD vitamina K, 1,1% DPD željeza te vitamina B6, 1% DPD kalcija i mangana. Sadrži i malo vitamina A, C i E.

Kadulja također sadrži nekoliko kiselina koje su jako važne za zdravlje. Budući da ju se konzumira u malim količinama, ona tako sadrži i jako malo ugljikohidrata, proteina i vlakana. 

Kadulja je puna antioksidanata

Antioksidanti služe kao zaštita tijelu od bolesti te se bore protiv slobodnih radikala koji su povezani s raznim teškim bolestima, piše Healthline.

Kadulja tako sadrži preko 160 vrsta polifenola koji u tijelu djeluju kao antioksidanti. 

Klorogenična kiselina, kofeinska kiselina, rozmarična kiselina, elagična kiselina i rutin kojima kadulja obiluje su vrlo ljekoviti te su povezani s mogućnošću smanjenja rizika od raka te poboljšanja funkcioniranja mozga. 

Jedno je istraživanje pokazalo da samo 240ml čaja od kadulje na dan jača obranu našeg tijela od bolesti te ujedno smanjuje loš kolesterol. 

Kadulja je dobra za oralno zdravlje

Budući da se bori protiv mikroba i bakterija, kadulja je odlična za borbu protiv karijesa. U jednom je istraživanju odlično uklanjala bakterije koje uzrokuju karijes. 

Drugo je istraživanje naznačilo da žalfija može biti korisna u liječenju upale grla, iscjedaka iz zubi, inficiranih desni i čireva u ustima. No, potrebno je još više istraživanja za točnije rezultate. 

Može smanjiti simptome menopauze

Tijekom menopauze u tijelu dolazi do opadanja količine hormona estrogena što dovodi do neugodnih simptoma kao što su valovi vrućine, pretjerano znojenje, vaginalna suhoća i iritabilnost. 

Kadulja je i tradicionalno korištena za ublažavanje navedenih simptoma. Vjeruje se da ima svojstva slična estrogenu zbog čega se spojevi u žalfiji bolje vežu za receptore u mozgu te pomažu poboljšati pamćenje i liječiti napade vrućine kao i znojenje. 

Kadulja može smanjiti visoki šećer

Kadulja može smanjiti šećer u krvi

Osim što je tradicionalno korištena za ublažavanje simptoma menopauze, kadulju su ljudi koristili i za borbu protiv dijabetesa. 

Kasnije je i istraživanjima potvrđeno da žalfija, odnosno kadulja može pomoći smanjiti šećer u krvi. 

U jednom je istraživanju pokazano da ova biljka uspješno aktivirala točno određen receptor u mozgu zbog čega se povećala osjetljivost na inzulin. Također je pokazano da se žalfija u tijelu ponašala kao metformin, lijek koji se pripisuje osobama s dijabetesom tipa 2 kako bi lakše kontrolirali šećer u krvi. 

No, iako su istraživanja obećavajuća, još ih nema dovoljno kako bi se donijeli snažniji zaključci. 

Kadulja može smanjiti loš kolesterol

Visok kolesterol je rizični faktor za mnoge srčane bolesti koje su često kobne. 

U jednom istraživanju je pokazano da konzumiranje čaja od kadulje dva puta na dan može smanjiti loš kolesterol te povećati dobar kolesterol u samo 2 tjedna redovne konzumacije. 

Može pomoći poboljšati pamćenje i zdravlje mozga

Kadulja je puna antioksidanata koji odlično brane mozak od raznih napada. Također utječe i na kemikaliju ACH koja igra važnu ulogu u našem pamćenju. Čini se da količina ACH kemikalije opada kod osoba s Alzheimerovom bolesti. 

U jednom je istraživanju osobama s Alzheimerovom bolesti davan ekstrakt kadulje te je dokazano da im se nakon 4 mjeseca redovne konzumacije poboljšalo pamćenje, sposobnost rješavanja problema i druge kognitivne sposobnosti. 

Kod zdravih odraslih osoba je prijavljeno poboljšanje u pamćenju nakon uzimanja manjih doza kadulje. 

Kadulja protiv raka
Foto: Pixabay

Kadulja može zaštititi od raznih vrsta raka

Rak je vodeći uzročnik smrti karakterizirane abnormalnim rastom stanica. Zanimljivo je da su neka istraživanja na životinjama pokazala da žalfija može pomoći u borbi protiv raznih vrsta raka (usta, crijeva, jetre, dojke, grlića maternice, kože i bubrega). 

U tim istraživanjima ona nije samo usporila rast stanica raka, nego je pospješila njihovo odumiranje. 

No, potrebna su istraživanja na ljudima kako bi se dobili što jasniji rezultati. 

Lako ju je uključiti u prehranu

Kadulju je moguće koristiti na razne načine. Svježi listovi kadulje su vrlo aromatični te ih treba koristiti u vrlo malim količinama. 

Može ju se upotrijebiti kao dodatak juhama, pečenju, u maslacu, kao dodatak umacima ili kao dio omleta. 

Suhu kadulju se može upotrijebiti kao začin za meso i povrće ili kao dodatak krumpiru. 

Ostala ljekovita svojstva kadulje 

Kadulja može pomoći u borbi protiv meke stolice što su potvrdila i istraživanja. Također može biti dobra za kosti zbog vitamina K kojim obiluje. Jako je dobra i za borbu protiv starenja kože jer djeluje na smanjenje bora. 

Opasnosti konzumiranja kadulje

Konzumiranje kadulje inače nema nikakvih negativnih posljedica. Može biti loša po zdravlje jedno ako se konzumira u prevelikim količinama ili ako osoba odluči popiti ili na drugi način konzumirati esencijalno ulje kadulje. 

Najbolje je ograničiti konzumaciju čaja od kadulje na ne više od 6 šalica dnevno. 

Kadulja može biti jako dobra za zdravlje, ali je vrlo aromatična zbog čega ju ne treba koristiti u velikim količinama. Odlična je za čajeve, ulja i kao dodatak raznim jelima. Može se konzumirati svježa, sušena ili kao čaj. 

Čaj od kadulje
Foto: Pixabay

Čaj od kadulje kao lijek

Čaj od kadulje je vrlo važan za majke koje doje, jer povećano uživanje čaja kod odbijanja djece od majčinog mlijeka, umanjuje izlučivanje mlijeka. Uživanjem čaja od kadulje može se, pod stanovitim uvjetima, otkloniti sklonost pobačaju.

Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti. Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja. Liječi bolest koja prouzrokuje noćno znojenje, svojom iznenađujućom snagom otklanja slabost, povezanu s tom bolešću.

Kako pripremiti čaj od kadulje?

Čaj od kadulje se može pripremiti tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji nekoliko minuta ovisno o tome za što je namijenjen, o čemu više možete pročitati ovdje. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti neugodan za piti.

Općenito se mogu piti 1-3 šalice na dan, zaslađeno medom osim kod bolesti probavnog sustava.