Kelj je odličan za zdravlje: Ljekovita svojstva koja trebate znati

Kelj je pravi „kralj povrća“ koji je odličan za zdravlje jer je pun vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Njegova ljekovita svojstva su nevjerojatna.

Pripada porodici kupusnjača, baš kao i prokulice, kupus i cvjetača, a zapravo je svojevrsna inačica kupusa koju su stvorili u Belgiji u 18. stoljeću.

Odande se proširio Europom i svijetom. Danas je mnogima omiljeno povrće zbog svojih nutritivnih vrijednosti i posebnog okusa.

Djeci nije previše drag, ali odrasli znaju zašto ga treba jesti. U slučaju da ste možda zaboravili, donosimo podsjetnik zašto trebate reći „da“ kelju u vašoj prehrani. 

Kelj sadrži mnogo vitamina

Idemo od kraja abecede: 

Vitamin K. Kelj je pun vitamina K1 koji je poznat kao vitamin za koagulaciju jer zbog njega tijelo može uspješno grušati krv. Nadalje, vitamin K2 ima sposobnost aktivacije svih 17 proteina. On ujedno pomaže pri nadogradnji kosti u tijelu koje su bile slomljene. Također, sprječava kalcij da se hvata za stijenke arterija te tako može zaštiti od raznih bolesti. 

Vitamin C. Vitamin C odličan je ako želite zadržati mladenački izgled što duže. Ujedno, naše tijelo ne može samo proizvesti mnogo vitamina C tako da je kelj odličan za tu svrhu. Ako lako dobivate modrice, u krvi imate malo željela te vam desni krvare to znači da je vrijeme za kelj, tj. vitamin C. 

Vitamin A. Vitamin A je odličan za kožu i za vid. Samo jedna šalica kelja sadrži nevjerojatnih 206% dnevne preporučene doze vitamina A. 

Kelj je pun antioksidanata 

Antioksidanti su ključ za borbu protiv slobodnih radikala koji uništavaju stanice. Antioksidanti mogu spriječiti napade slobodnih radikala u gotovo 99% slučajeva. Antioksidanti, ujedno, pomažu pri zaštiti od raznih vrsta raka. 

Kelj je iznimno bogat antioksidantima, no jako je važno da se jede svjež kako ih toplina ne bi uništila. 

Kelj ljekovita svojstva
Foto: Unsplash

Kelj sadrži mnogo željeza i kalcija 

Željezo je vrlo važno, pogotovo za žene. Ono pomaže pri stvaranju hemoglobina i enzima te prenosi kisik do raznih dijelova tijela. Na svu sreću, kelj sadrži mnogo željeza, a najbolje je kada ga kombinirate s namirnicama koje imaju i mnogo vitamina C. 

Većinom nam se govori da moramo piti mlijeko zbog kalcija. No, kelj sadrži više kalcija od mlijeka. Kalcij je vrlo važan za čvrste i zdrave kosti i za razne procese u tijelu te prenošenje krvi kroz tijelo. 

Kelj je odličan za probavu

Kelj, kao zelena biljka, odličan je za probavu pogotovo kada ga jedete zajedno sa središnjim dijelom lista. Ti su dijelovi izvori prebiotika koji su ključni za zdravu probavu. Najbolje ih je jesti svježe uz neke začine po izboru. 

Djeluje protuupalno

Kelj sadrži omega-3 masne kiseline koje su odlične pri borbi protiv upale u tijelu te održavanje normalnog funkcioniranja tijela kako ne bi ni došlo do upala. 

Kelj je odličan za kardiovaskularno zdravlje 

Istraživanjem je potvrđeno da ova biljka znatno poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Najbolje je od njega praviti sok ili ga malo prokuhati ako patite od problema sa štitnjačom. 

Kelj održava zdravlje jetre 

Kelj je pun vlakana i sumpora koji su jako dobri za detoksikaciju tijela i održavanje zdravlja jetre. Kelj je ujedno sposoban potaknuti zdravu probavu i ukloniti štetne tvari iz krvi.

Na što trebate obratiti pozornost prilikom kupovine kelja?

Kada kupujete kelj, obratite pozornost na izgled listova koji trebaju biti tamnozeleni i mekaniji. Izbjegavajte kelj koji ima žućkasto-smeđe listove jer su to znakovi da nije svjež.

Izaberite teže glavice s manjim listovima i nemojte kupovati odrezane polovice jer bez obzira na zaštitu prozirnom folijom, rezani listovi vrlo brzo gube vitamin C.

Prilikom pohranjivanja stavite ga u plastičnu vrećicu i čuvajte nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak. Želite li ga zamrznuti, kratko ga blanširajte, ohladite i stavite u zamrzivač.

Možete ga jesti i sirovog ili kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji neki ne vole. Sa sirovim keljem možete napraviti i salatu, a kod nas se najčešće pravi na lešo, kao varivo ili se stavlja u musaku.