MISTERIJA KEFALONIJE Svake godine za Veliku Gospojinu dolaze ZMIJE U CRKVU, ali vernici reaguju začuđujuće (VIDEO)

Kefalonija je pored prelepih plaža čuvena i po jednoj specifičnosti koja se dešava samo u avgustu mesecu u malom selu Markopulo na jugoistoku ostrva, na oko 26 kilometara od glavnog grada Argostolija. Markopulo je prelepo selo na padinama planine Enos.

Svake godine se 15. avgusta u Markopulu održava praznik Uspenja Presvete Bogorodice (Velika Gospojina), kada se već tradicionalno pojavljuju zmije u crkvi. Zmije se pojavljuju uvek na istom mestu – kod zvonika i u samoj crkvi. Zmije se zovu “agiofida”, što u bukvalnom prevodu znači “svete zmije”. Mogu da dostignu dužinu do tri metra i potpuno su pitome i bezopasne po ljude. Naime, iako spadaju u otrovnice, položaj njihovih očnjaka je takav da teško mogu da ujedu čoveka.

Zbog bezbednosti za zmije, da ih neko ne bi nagazio ili povredio, smeštene su u staklenoj kutiji. Po završetku molitve sveštenik ih uzima i svako od vernika i posetilaca može da se fotografiše, pomazi ih ili kako ovde kažu – „primi blagoslov“. Zmije dan-dva posle praznika odlaze iz crkve i vraćaju se u isto vreme sledeće godine. Samo dva puta do sada se nisu pojavile: prvi put kada je bio rat i drugi put kada je bio najjači zemljotres na ostrvu 1953. godine.

„Juče je došla prva zmija u crkvu“, stoji u objavi jedne naše turistkinje. Zmije se šetaju i obmotavaju oko ljudi, ikona i proslavljaju veliki praznik. Ali najveća je misterija što ove svete zmije, ako pokušavate da pronađete nekoliko dana pre ili posle praznika, u tome nećete uspeti.

Druga misterija je da ove zmije na glavi i na jeziku imaju malu crnu šaru koja izgleda kao krst. Zanimljivo je i to da su zmije nastavile da dolaze na praznik u avgustu i nakon što je Grčka prihvatila nov kalendar, čime je praznik posvećen Bogorodici pomeren za 13 dana unapred, stoji u objavi sajta „Moja Grčka“.

Danas ove zmije mnogi nazivaju “Bogorodične zmije” jer je davne 1705. godine selo napao gusar Barbarosa, gde su monahinje molile Bogorodicu da ih pretvori u zmije, kako ne bi bile zarobljene.