• Thu. Dec 8th, 2022

Pravoslavac

Veb stranica o Pravoslavlju

Molitva Svetoj Petki za sreću i zdravlje

Byadmin

Oct 20, 2022

Molitva Svetoj Petki se čita čistog srca. Sveta Petka Paraskeva ili u narodu poznata kao Sveta Petka je bila hrišćanstva podvižnica iz jedanaestog veka. Od srba je dobila ime po danu u nedelji, odnosno petku. Jedna je od najpoštovanijih svetiteljki i jedna od najčešćih srpskih slava.

Rođena je u malom gradu „Selimpaša“ koji je u to vreme bio selo i zvalo se Epivat ili Epibates a danas se nalazi na evropskoj strani Turske u blizni grada Silivri. Poreklom je iz bogate i verujuće porodice. Brat joj se zvao Jevtimije i veoma mlad se zamonašio a kasnije posato episkop i svetitelj u Maditu kod Galipolja.

Sveta petka sanja anđela

Još dok je bila mala, sa majkom je često posećivala crkvu i bila veoma pobožna. Nakon smrti roditelja, napustila je dom i otišla u tadašnji Carigrad (danas Istanbul) i zamonašila se u crkvi Svete Sofije i dobila ime „Paraskeva“. Nakon toga je otišla u Jordansku pustinju, živeći na strog asketski način i tu ostala skroz do svoje starosti. U poznoj starosti je sanjala anđela koji joj je rekao da se vrati u Epivat što je i učinila nakon čega je živela još dve godine.

Po jednom izvoru ona je bila sahranjena pored nekog stolara i jednog mornara čija su telo navodno mnogo smrdela pa su zbog toga otkopani grobovi i otkriveno je njeno „neraspadnuto telo“ ali ga nisu odmah dirali. Nakon nekoga vremena dve osobe, zvani Đorđe i Efimija su sanjali san o svetici i čuli naredbu da je izvade odatle, što je narod i učinio i prenjeo mošti svetice koje su prvo bile čuvane u hramu svetog Petra i Pavla u Epivatu.

Čudotvorne mošti Svete Petke

Zbog ratova njene čudotvorne mošti su bile prenošene mnogo puta a kasnije molbom srpske kneginje Milice mošti su bile donete u Beograd. Nakon turskog osvajanja Beograda, mošti svete Petke su prenete u tadašnji Carigrad pa u grad Jaši u Rumuniju gde se čuvaju i dan-danas. U kapeli svete Petke u Beogradu, na Kalemegdanu, čuvaju se dva prsta ruke svete Petke.

U našoj zemlji postoji veći broj izvora koji su posvećeni svetici a jedan od najpoznatijih je verovatno onaj na kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu gde su njene mošti jedno vremene počivale.

Oglas

Neki od ostalih poznatijih izvora posvećenih svetoj Petki je svakako onaj u Železniku, u selu Vinča u blizini Topole, izvor Svete Petke u Rakovici kao i izvor Svete Petke – Ledinci.

Slava Svetoj Petki

Pravoslavna crkva slavi svetu Petku 27. oktobra i to je jedna od najvećih slava kod Srba a nalazi se na 6. mestu. Srpski narod je obično zove „sveta Petka“ a u nekim mestima i „Petka Biogradska“ jer su joj mošti jedno vreme počivale u Beogradu. Poznata je i kao „Petka Trnovska“ jer su joj mošti bile i u Trnovu u Bugarskoj.

Sveta Petka se smatra zaštitnicom žena, veoma je poštovana u srpskom narodu a pomagala je siromašne i bolesne. Mnoga čuda su se dogodila na taj svetac. Majke joj se mole za zdravlje i sreću svoje dece kao i za pomoć u svim problemima.

Prva molitva Svetoj Petki

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negde Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrost i radost, Hristova device, naša pomoćnice.

Budi i nadalje prestonome gradu srpskom, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernima, podigni nedužne i tužne, u usnulim u Gospodu precima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božija Svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, u vekove vekova. Amin.

Druga molitva Svetoj Petki

Oglas

Prepodobna mati naša Paraskevo, čudotvorna pomoći naša: molimo Te iz ove doline plačevne, pogledaj nas grešne, i duhovno nejake sa gornjih nebeskih visina. Obriši suze uplakanih, ublaži bolove bolesnih, uteši srca tužnih i nevoljnih. Ispuni molbe i želje onih koji Ti se od srca mole. Pomoli se mati za sve koji Ti dolaze u hram Tvoj na Kalemegdanu, zahvatajući svetu vodu sa živog izvora Tvoga, Tebi Mati posvećenog. Prepodobna mati Paraskevo, pogledaj na napaćene sve bolesne, na maloverne i neverne: Pomozi, mati, Tvojim slavljenicima i svim monahinjama koje nose Tvoje sveto ime.

Pomozi, sveta Petko, svim Hrišćanima, pomozi onima koji zavet monaški pred Tobom dadoše i Tebe mati u zaštitu uzeše. Pomoli se, mati Paraskevo, Carici Nebeskoj Presvetoj Bogorodici da nas ona vodi stazom spasenja, da ona moli Sina Svoga Gospoda Isusa Hrista, da nas sve udostoji da stanemo Njemu sa desne strane na Sudu Njegovom, da bi spasli duše svoje i svojih upokojenih očeva i matera, svih duhovnika naših koji nas spasenju vodiše i dobar nam primer ostaviše. Amin.

Tropar, glas 4.

Zavolevši miran pustinjski život i pošavši dobrovoljno za Hristom, tvojim Ženikom, uzela si od svoje mladosti Njegov laki jaram, naoružavši se znamenjem krsta protiv duhovnih neprijatelja. Isposničkim podvizima, postom, molitvama i suznim kapima ugasila si ugljevlje strasti, Paraskeva, dostojna pohvale, koja i sada sa mudrim devojkama stojiš pred Hristom u nebeskom dvorcu: moli se za nas koji poštujemo tvoju časnu uspomenu.

Kondak, glas 6.

Proslavimo svi pobožno najčasniju Paraskevu, svetu zaštitnicu u nevoljama, jer ona, ostavivši propadljivi život, primi večni, nepropadljivi. Zbog toga, po Božijoj zapovesti, nađe slavu i blagodat da čini čuda.

Treća molitva Svetoj Petki

„Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan.“

Četvrta molitva Svetoj Petki

O, prepodobna mati Paraskevo, naša topla zastupnice i svagda u nevoljama brza pomoćnice! Pomozi nama grešnima i malaksalima u ovom sadašnjem životu. Umoli Gospoda Boga da nam podari oproštaj svih naših grehova, koje smo u ovom životu počinili delom, rečju, pomišlju i svim osećanjima našim, a na ishodu duše naše pomozi nam nedostojnim da se da se izbavimo od mitarstava vazdušnih i večitih muka, da veličajući tvoje milosrdno zastupništvo uvek proslavljamo Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Peta molitva Svetoj Petki

Čisto srce Gospod želi,
Jevanđelje tako veli:
Čista deva ti ostade,
Čisto srce Bogu dade —
O predivna svetiteljko,
Naš uzore, sveta Petko!
Um prečisti Gospod traži,
Bez maštanja i bez laži:
Ti mu dade um prečisti.
K’o anđelski — takav isti.
O predivna svetiteljko,
Čuj nam molbe, sveta Petko!
Dušu čistu Gospod ište
K’o nebesko svetilište;
Takvu dušu ti odgaji,
Što na nebu sad se sjaji,
O predivna svetiteljko,
Pomozi nam sveta Petko!
Pomozi nam molitvama
U životnim nevoljama:
U oblačnoj zemnoj tuzi
Zasvetli nam slično duzi
O predivna čedna devo,
Sveta majko Paraskevo?