NAPLAĆUJE SE ULAZ U HRAM SVETOG SAVE: Ne važi za sve posetioce, neki se pobunili: „Ako se plaća, treba svi da plaćaju“

Ulaz u Hram Svetog Save od danas će se naplaćivati za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima. Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz.

Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko od zaposlenih u Hramu. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred Hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Turistički vodiči navode da je problem to što se naplata uvodi pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, kao i to na koji način bi se vršila naplata i prebrojavanje na ulazu.

Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate ulaziti individualno.

„Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite“ tvrdi turistički vodič Milica Lenasi.

Na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, ne postoji istaknuta cena i način plaćanja. Euronews prenosi da je dobio nezvanične, ali pisane odgovore na ovu temu iz Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista „bez obzira na nacionalnost i veroispovest“. Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

(Izvor: Mondo / Euronews)