• Thu. Dec 8th, 2022

Pravoslavac

Veb stranica o Pravoslavlju

OVAKVA ČUDA SE NE DEŠAVAJU NI NA OSTROGU: Vernici tvrde da u ovom srpskom manastiru i bolesni mogu da ozdrave!

Byadmin

Oct 10, 2022

U manastiru Kumanica, Božju pomoć osim pravoslavnih vernika, traže i muslimani. Čuven je po mnogim iscjeliteljskim čudima koja su se u njemu dogodila, zbog čega su ga ljudi nazvali – srpskim Ostrogom.

Manastir Kumanica se nalazi na samoj granici Srbije i Crne Gore, pa godinama traje polemika kome manastir zapravo pripada.

Oglas

Međutim, iako razdor oko ovog svetog mesta ne jenjava godinama, manastir Kumanica je nadaleko čuven po iscjeliteljskim čudima koja su se dogodila u njemu, a čemu su svedočili mnogi vernici. Takođe, karakterističan je i po tome što se u njemu mole i narodi koji nisu pravoslavne vere.

Legenda o nastanku manastira

Oglas

Prema jednoj legendi, srpski velmoža, koji je bežao od Turaka, svoju imovinu, koja je bila pozamašna, ostavio je svojim kumovina koji su kasnije sagradili manastir Kumanicu.

Druga legenda se vezuje za Svetog Grigorija, koji je navodno podigao ovu svetinju krajem 13. i početkom 14. veka, a čije mošti počivaju u Kumanici. Za njega se veruje da je bio srpski prosvetitelj i arhiepiskop, ali i da je pripadao lozi Nemanjića.

Ono što je jedino poznato jeste da je čuveni srpski arhitekta, Aleksandar Deroko 1926. godine napravio prvi nacrt crkve koju je zatekao u ruševinama, a nakon nekoliko godina ga je dopunio Đorđe Bošković, prema kome je crkva nastala između 16. i 17. veka.