VEČITA POLEMIKA MEĐU SRBIMA KONAČNO REŠENA: Da li žene mogu da se pričeste u toku ciklusa, vladika dao ODGOVOR!

Iako se pravila vremenom menjaju, na ovo pitanje nismo uvek dobijali jasan odgovor – do vladike Grigorija koji je u svom videu na TikToku rekao sledeće:

– Odgovor je da žene mogu da se pričeste u crkvi tokom mensturalnog ciklusa. I to nije moj odgovor već sam ga našao u drevnoj „Sirijskoj didaskaliji“ iz 4. veka, u kojoj se jasno kaže da je Duh sveti taj koga nosimo u sebi, koga smo dobili na našem telu, na krštenju.

Koji nas privodi Hristu, uvodi nas u crkvu. osvećuje i spasava. Duh nas vodi ka Hristu spasitelju, nikakve telesne prirodne nečistote ne mogu da nas odvoje od Boga, rekao je Vladika Grigorije.

I patrijarh Pavle je nekada dao odgovor

– U duhu jevanđelskog i kanonskog shvatanja, smatram, da mesečno pranje žene ne čini je molitveno nečistom. Ta nečistota je samo fizička, telesna. Kao i lučenje iz drugih organa (nosa, pluća prilikom prehlade i sl.). Van tog procesa, žena, a tako i svi ostali treba da se trude da čistog tela dolaze na molitvu, pogotovo na pričešće.

No, još više da se trudi oko čistote duše. Osim toga, kako savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje, sa te strane nema smetnje da žena za vreme mesečnog pranja uz potrebnu obazrivost i preduzete higijenske mere može dolaziti u crkvu, celivati ikone, primati naforu i osvećenu vodicu, kao i učestovovati u pojanju.

Pričestiti se ili krstiti se, ako nije krštena ne bi mogla. Samo u slučaju smrtne bolesti može se i pričestiti i krstiti, govorio je patrijarh Pavle.

(Izvor: Espreso)