• Thu. Dec 8th, 2022

Pravoslavac

Veb stranica o Pravoslavlju

VERSKI ANALITIČAR ĐENOVIĆ O VELIKOM POSTU: Najveći kriminalci nose najveće krstove! Osim hrane morate se odreći i ovoga

Byadmin

Oct 14, 2022

Verski analitičar Draško Đenović gostovao je na Prva TV i otkrio šta se sme, a šta ne sme tokom najstrožeg posta.

„Veliki post nije dijeta, a nažalost najveći deo naroda misli da jeste. Da samo ne jedu namirnice životinjskog porekla, i da je to ceo post. Ali pored telesnog posta, koji obuhvata ishranu, važnija je duhovna strana, pročišćenje misli. Odricanje od loših stvari koje činimo, to je odricanje od nečistih misli, ali sa druge strane, možda i od mobilnog na neko vreme, ili turskih serija, rijalitija“, rekao je on.

Oglas

„Pročišćenje misli je osnovna stvar u postu, odričemo se onoga što volimo. Nekom vegetarijancu nije problem da posti, on tako jede cele godine. A šta ćemo sa stvarima koje nas vezuju, jer ih volimo? Evo, vi nosite crveni končić, magijski znak u hrišćanstvu“, rekao je Đenović voditelju Filipu Čukanoviću.

„Pozovite duhovnika pa ćete čuti stav crkve, mi verujemo u Hrista raspetog, ne u uroke“, rekao je on.

Oglas

„Razlog je da se odreknemo onoga što nas vezuje, veliki deo naše populacije, naročito starije ženske, redovno gleda od 19 do 21-22 časa neke serije. To ih vezuje, za televizor, bilo šta što nas vezuje, mobilni telefon, TikTok, igrice. Ovozemaljski nas vezuje za svetovne stvari i odvaja od Boga, cilj posta je pročišćenje tela i misli“, rekao je on.

Na pitanje koliki je to izazov za istinske vernike, jer su u pitanju sastavni delovi našeg života, Đenović je odgovorio primerom kojim je ilustrovao da je veliko pitanje šta su uopšte „istinski vernici“. On smatra da oni koji na sva zvona objavljuju svoju veru kada im to odgovara, ne poštuju pravoslavlje na adekvatan način.

„Vernici koji poste ceo dan, a onda uveče mlate ženu… Najveći kriminalci nose najveće krstove, prvi su u crkvi kada su veliki sveci. Više volim bakice koje dođu na liturgiju sredom prepodne, a ne one koji dolaze samo o Vaskrsu ili Božiću u crkvu“, rekao je on.