ZNAK ODOZGO: Evo šta znači mirotočenje ikona i kada se pojavljuje

Mirotočenje ikona, pa čak i krvotočenje, zabeleženo je više puta na mnogim mestima širom sveta. I premda su mirotočenja najviše vezana za ikone u crkvama, događalo se da zamirotoče i ikone u domovima hrišćana.

Ova pojava u narodu tumači se pre svega, kao loš znak i ne može da prođe neopaženo. Mirotočenje ikona nesumnjivo je i u katoličkoj i u pravoslavnoj tradiciji “znak odozgo”. One najčešće upozoravaju vernike na pokajanje i jačanje vere.

Pre dve godine na Jutjubu se pojavio i snimak suza na fresci oca Tadeja, a sličan slučaj zapamćen je i u kragujevačkoj crkvi Svetog Save. Suze iz očiju Isusa Hrista tekle su tri dana, sve do praznika Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Ponovilo se još jednom kasnije, ali tada samo na jedan dan.

Protojerej stavrofor Života Marković, starešina hrama, tada je rekao kako je prvo pomislio da je neko poprskao vodom Isusa.

“Hteo sam da se uverim da to jesu suze, pa sam prstom presekao mlaz koji je tekao sve do nogu Isusa. Međutim, suze su nastavile da teku i, što je još čudnije, išle su samo do Hristovih nogu. I tu nestajale. Ne prestajem da mislim o ovome i zašto se to desilo. U Svetom pismu, na nekoliko mesta, pominje se kako Gospod plače. Uvek je plakao zbog naših grehova, a plakao je i nad svojim prijateljem, vaskrslim Lazarom, dok je još ležao u grobu. Mislim da je ovo opomena za sve nas, i sveštenike i vernike, da se zapitamo da li smo vernici samo na rečima ili i na delu. S druge strane, mislim da je ovo i milost božja što je rešio da nas opomene”, naveo je tada starešina hrama.

Naučnici taj neobični fenomen tretiraju kao fizičku pojavu koja nastaje zbog kondenzacije vlage. Ali, niko još nije objasnio zašto suze baš oči.