Znojenje u snu: Koji su uzroci i kako ga spriječiti?

Znojenje je normalan način kojim tijelo kontrolira temperaturu. U sauni ili teretani očekivano je da se obilato znojimo. No druga je stvar probuditi se ujutro sav okupan znojem.

Znojenje u snu može se definirati kao prekomjerno znojenje kojim tijelo pokušava kontrolirati svoju temperaturu.

Što je znojenje u snu i koga pogađa?

Znojenje u snu može javiti bez prisustva fizičkog napora. Nije uzrokovano pokrivačima ili sobnom temperaturom, već zdravstvenim problemima koji su možda odgovorni za prekomjerno znojenje tijekom noći.

Znojenje u snu može smanjiti kvalitetu sna, može biti zabrinjavajući i neugodno.

Kao što ime upućuje, znojenje u snu označava prekomjerno znojenje koje se događa dok spavate. Često ga se opisuje kao kupanje ili natapanje u znoju, što znači da treba promijeniti plahtu i odjeću.

Ono se razlikuje od naglih valova vrućine. Valovi vrućine mogu se javiti bilo kada tijekom dana, a kada se jave po noći, smatra ih se znojenjem u snu.

Istraživanje provedeno u SAD-u nad 2.000 sudionika pokazuje da je 41% sudionika prijavilo takvo znojenje unatrag mjesec dana, najčešće kod ljudi životnog razdoblja od 41 do 55 godina.

Znojenje u snu uzroci

Foto: Woman photo created by Racool_studio – www.freepik.com

Znojenje u snu – najčešći uzroci

Menopauza

Menopauza označava trajni prestanak mjesečnice kod žena. Tijekom ovog razdoblja tijelo prolazi razne hormonalne promjene koje uzrokuju i valove vrućine.

Valovi vrućine (valunzi) smatraju se glavnim znakom menopauze, a utječu na oko 85% žena. Ono obično traje nekoliko minuta i može se javiti nekoliko puta u danu, uključujući i noć te stoga može uzrokovati znojenje u snu. Valovi vrućine mogu je javljati nekoliko godina do dva desetljeća, piše Sleepfoundation.org.

Čak 64% žena prijavljuje probleme sa spavanjem tijekom menopauze. Iako ono nije rezultat isključivo noćnog znojenja, ono može doprinijeti još lošijoj kvaliteti sna.

Lijekovi

Neki su lijekovi izravno povezani s noćnim znojenjem. To uključuje antidepresive, steroide i lijekove za snižavanje groznice, poput aspirina koji mogu povećati znojenje.

Kofein općenito može pojačati znojenje. Alkohol i droge povećavaju rizik od znojenja u snu.

Infekcija

Mnoge su infekcije uzročnikom noćnog znojenja zato što uzrokuju groznicu i preznojavanje. Tuberkuloza, bakterijska i gljivična infekcija, kao i HIV neke su od infekcija koje uzrokuju znojenje u snu.

Hormonalni problemi

Promjene u endokrinom sistemu, koji regulira razinu hormona u krvi, može dovesti do znojenja u snu. Ono uključuje prekomjeran rad štitnjače, dijabetes i povišen krvni šećer, kao i povišenu razinu seksualnih hormona.

Hipotalamus je dio mozga koji regulira tjelesnu temperaturu, no taj je dio uključen u rad endokrinog sustava. Ukoliko dođe do poremećaja rada hipotalamusa, javlja se i znojenje u snu.

Drugi uzročnici

Znojenje u snu također mogu uzrokovati određeni tumori.

Tjeskoba i napadaji panike također mogu biti povezani s noćnim znojenjem.

Hiperhidroza je poremećaj prekomjernog znojenja koji pogađa tijekom dana i noći.

Znojenje u snu može biti posljedica raka, ili liječenja od raka, kao što je kemoterapija i lijekovi za kemoterapiju.

Kako spriječiti znojenje u snu
Foto: Background vector created by freepik – www.freepik.com

Kako spriječiti znojenje u snu i imati kvalitetniji san?

Zbog niza mogućih uzročnika koje je teško odrediti, isto je tako teško odrediti pravi lijek za znojenje po noći.

Međutim, trebate se obratiti liječniku ukoliko proživljavate znojenje u snu koje je: često, dugotrajno, ometa san, utječe na vašu svakodnevicu, popraćeno je drugim zdravstvenim promjenama. Važno je naglasiti liječniku ako imate kakve smetnje pri spavanju od prije.

Liječenje ovisi o pojedincu. Potrebno je posjetiti liječnika ako je problem ozbiljan, no neke stvari možete učiniti sami.

Spavajte u hladnijoj spavaćoj sobi. Iako topla soba nije glavni uzročnik znojenja, ono može biti okidač. Stoga je dobro spavaću sobu držati hladnijom i koristiti manje pokrivala da se temperatura sporije diže.

Koristite prozračnu odjeću. Uska odjeća zadržava toplinu. Bolje je nositi laku, prozračnu i opuštenu odjeću koja je napravljena od istih takvih materijala. 

Izbjegavajte kofein, alkohol i začinjenu hranu. Ovi čimbenici mogu uzrokovati nagli porast tjelesne temperature, a time i znojenje. Posebno ih treba izbjegavati navečer.

Pijte hladnu vodu. Malo hladne vode prije spavanja može blago smanjiti temperaturu tijela.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Prekomjerna tjelesna težina može uzrokovati niz problema i lošu kvalitetu sna, uključujući i povećan rizik od znojenja u snu.

Koristite tehnike opuštanja. Ovo su tehnike umirivanja tijela, poput dubokog i kontroliranog disanja koje naročito pomaže ženama u menopauzi.

Pokazalo se da alternativne terapije s proizvodima koji sadrže estrogen nisu učinkovite, poput cvijeta djeteline i soje. Isto je tako dokazano da može pomoći kognitivna bihevioralna terapija (CBT) koja je terapija razgovorom sa stručnjakom koja se koristi u liječenju depresije, tjeskobe i nesanice.